Dilimizin Zenginlikleri Projesi Mart Ayı Faaliyetleri

Dilimizin Zenginlikleri Projesi Okul Öncesi Eylem Planı Mart Ayı Faaliyeti Tematik Kelime Kartları hazırlanmasıydı.Bu kapsamda eylem planında belirtilen faaliyet adımları  belirtilen tarihlerde ve belirtilen şekli ile gerekli özen ve dikkatle okulumuz tüm sınıflarında uygulanmıştır. 

 

Etkileşimli kitap okuma yöntemi ile okunan "Ara Bul" kitabında bilinmeyen kelimeler belirlenmiştir. Burada kitap okuma etkinliği ile eş zamanlı olarak çocuklara hazırlanan çalışma sayfaları dağıtılmıştır. Kitap okunurken öğretmenle çocuklar bilinmeyen kelimeleri bulmuşlardır. O sırada okumaya ara verilmiş çocuklar kitapta geçen bilinmeyen kelimeyi önce hayal ettikleri şekliyle resmetmişlerdir. Çizimden sonra kitaba tekrar dönülmüş okuma devam edilerek öğretmen tarafından bilinmeyen kelime açıklanmış, resmi gösterilmiş ve çocuklardan tekrar çizmeleri istenmiştir. Böylece bilinmeyen kelimelerin öğrenmeleri pekişirken  aktif katılımları ile çocukların hayal güçleri ve karşılaştırma yapma becerileri desteklenmiştir. 

 

"Güneşli Bir Gün" kitabı etkileşimli olarak okunmuş ve bahar temasına uygun olarak kelimeler ayrıştırılmış.  Bu kelimelerden resimler hazırlanarak sınıfta bahar panosu oluşturulmuştur 

Aylık plana da uygun olan tema "Bahar Geldi" Kitabının etkileşimli okunması ve kitapta bulunan zıt anlamlı kelimelerin incelenmesi ile pekiştirilmiştir. 

 

Mart ayının son haftası ise "Sıddık ile Fındık" kitabında yer alan uyaklı kelimeler (ot at, tuz buz, bal dal, pencere tencere, çiçek böcek , tava hava, çamur hamur) bulunmuştur. Uyaklı kelimeler ile ilgili resimli kartlar oluşturularak görseller hazırlanmıştır. Kartların üzerinden çocuklarda ses farkındalığını daha da arttırmak için kelimelerin kendi aralarındaki uyaklarında kaç ses uyak olduklarını bulmaları istenmiştir. 

 

Eş Anlamlı ve Zıt Anlamlı kelimelerin öğrenilmesi konusunda da kelime ve görsellerin yer aldığı kartlar çocuklara gösterilerek kelimenin eş ve zıt anlamlısını onların bulmaları istenmiştir. Bol örnek ve tekrarlar ile eş anlamlı ve zıt anlamlı kelime öğrenmenlerinin gerçekleşmesi desteklenmiştir.


30-04-202430-04-202430-04-202430-04-202430-04-202430-04-202430-04-2024



Yazdır

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin



  Beğen | 0  kişi beğendi